Cahit Külebi Doğduğu Yer Zile’de Görkemli Bir Törenle Anıldı

 

‘Cahit Külebi; Anadolu’dur, bizim sesimizdir. Türkçemizi en güzel  biçimiyle kullanan şairlerimizdendir. Bir vefa duygusuyla  çıktığımız  yolda onun mirasını, şiirlerini, Türkçe ve memleket sevgisini anlatmaya devam edeceğiz.’

Sloganı ile  vefatının 28. Yılında Zile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde, Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Tokat Şubesi iş birliği ile  Cahit Külebi Zile’de anıldı.

Atatürk ve vefat etmiş şairler adına yapılan Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra; .

“Cahit Külebi, Anadolu’yu ve genç Cumhuriyetimizin aydınlık yüzünü şiirlerinde en güzel biçimde anlatmıştır. Onun şiirlerinde bizden, hayatımızın hemen her karesinden izler vardır.  Zile’nin Çeltek köyünde doğan ve çocukluğu Zile’de geçen şairimiz, bu toprakların hamuruyla yoğrulmuş şiirlerini Türkçemizin arı, duru ve tertemiz hâliyle yazmıştır. Külebi, Tokat’ımız ve ülkemiz için bir değer olmuştur. Şiirleri dilimizde, gönlümüzde ve ezberimizdedir. Onun hikâyesi bizim hikâyemizdir. Sesi, dilimizin en güzel sesidir.” diyen   Tokat Milli Eğitim Müdürü  Hüseyin Kır’ın konuşmasından sonra;  Zile İlçe Milli Eğitim Müdürü H. Bayram Polattimur ve TDED Tokat  Şube Başkanı  Ali Bal’ın özgün konuşmaları ile başlayan tören iki aşamada gerçekleşti.

Birinci aşama;  Saat 14.00’te  ‘Türk Şiirinde Cahit Külebi’nin Sesi’ adı ile düzenlenen ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Merve Yılmz’ın başarılı yönetiminde  gerçekleşen;

 

 

Cahit Külebi’nin hemşehrisi ve Ankara Gazi Lisesi’nde öğrencisi olan, Külebi’nin vefatına kadar yakınlığı ve sanat dostluğu kesintisiz süren, Cahit Külebi hakkında  Türk Dil Kurumu  Yayınları arasında yayımlanan ‘Cahit Külebi’ adlı bir kitap ile ‘Külebi’nin Dili’, ‘Külebi’de Yurt Sevgisi ve Doğa’,  ‘Cumhuriyet Döneminin Lirizmi ve Sembolizmi En İyi Kullanan İki Şairi Dıranas ve Külebi’de Kadın’ gibi yazılar yazan Yeniçağ Gazetesi  köşe yazarlarından Dr. Mehmet Yardımcı’nın da yer aldığı Panel’de,

   

Yardımcı’nın,  “Anılar Dünyamda Cahit Külebi  ve Zile Özelinden Kaynaklanan Şiir Dünyası” üzerinde konuşmasının  anılar bölümü dikkat çeken konuşmalardandı.

İkinci panalist 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Sıddık Akbayır;

 

 ‘Külebi’nin Hikâye ve İstanbul Şiirleri Üzerine Düşünceler’ konusunda kapsamlı bir konuşma yapmıştır. 

Üçüncü panalist şair yazar Adnan Özer de:

  

            Külebi’nin şiirimizdeki yeri üzerine yaptığı konuşma ile dikkat çekmiştir.

 

İkinci aşama ise aynı gün saat 19.00’da Zile Kalesi’nde  ‘3. Zile Cahit Külebi Şiir Akşamları’ adı ile düzenlenen şiir gecesi olarak gerçekleşti. Yurdun çeşitli yörelerinden gelerek şiirlerini seslendiren şairlerse şunlardı:

 

Adnan Özer

1957 yılında Tekirdağ’ın Gazioğlu köyünde doğan, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun olan Adnan Özer, İlk şiir kitabı Ateşli Kaval 1981 yılında yayımlandı. Çıngırağın Ölümü (1984), Rüzgâr Durdurma Takvimi (1987), Zaman Haritası (1991), Veda Şiirleri (1999), Yol Şarkıları (2016) diğer şiir kitaplarıdır. 2001 yılında bir “Toplu Şiirler” kitabı yayınlanmış, Zaman Haritası ile 1991 Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne, Yol Şarkıları ile 2016 Fazıl Hüsnü Dağlarca ve 2016 Attilâ İlhan şiir ödüllerine değer görülmüştür.

 

Ahmet Karpınar

 Kahramanmaraş Elbistan doğumlu. İlk, orta ve lise eğitimini Elbistan’da; üniversiteyi Dicle Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nde 2000 yılında tamamladı. Öğretmenliğe devam etmektedir. Şiirleri; Yedi İklim, Türk Dili, Karabatak, Gergef, Daima Edebiyat, Kalemlik, Yarpuz, Yitik Bavul gibi dergilerde yayımlanmıştır.

 ‘Bütün Bunlar’ adlı bir şiir kitabı bulunmaktadır.

 

            Ali Bal

            1977’de Sulusaray’da doğan Ali Bal, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Tokat Şubesi başkanı olup Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Ed.Fak.  TDE Bölümünü bitirmiş, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde Yüksek Lisans yapmıştır.

Yazıları Karabatak, Edebiyat Ortamı, Hece, Muhit, Yitiksöz, Aydos, Ay Vakti, Şehir ve Kültür, Aşkar,  Çâre, Kümbet,  Güneysu, Ihlamur ve Kosova merkezli Türkçem gibi dergilerde yayımlanmıştır.  Milat gazetesinde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.

 

Altan Serim

Kayseri’nin Erciyes gören bir köyünde dünyaya gelen Altan Serim, Harran Üniversitesi  TDE Bölümü mezunu olup Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE biriminde görev yapmaktadır. Şiirleri Türk Edebiyatı, Aydos, Güfte Edebiyat dergilerinde yayımlanmaktadır.

 

Ercan İriş

1978 yılında Aksaray’ın Eskil ilçesine bağlı Karakol köyünde dünyaya gelen Ercan İriş, Selçuk Üniversitesi TDE bölümü mezunu olup Teferrüc dergisinin editörlüğünü yapan İriş’in şiirleri Karabatak, Dil ve Edebiyat, Türk Edebiyatı gibi dergilerde  yayımlanmıştır.

 

Halit Yıldırım

1967 yılında Çorum’un Uğurludağ ilçesinde doğan Halit Yıldırım, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni ve Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri mezunudur. Şiir, hikâye deneme ve roman türlerinde yayınlanmış otuzun üzerinde kitabı olan Yıldırım hâlen Milat Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır. Yazı ve şiirleri; Hece, Edebiyat Ortamı, Bizim Külliye, Ay Vakti, Bir Nokta, gibi dergilerde yayınlanmıştır.

 

Mehmet Yardımcı

8 Ağustos 1945’te Zile’de doğan Mehmet Yardımcı, Yurdun çeşitli yerlerinde Türkçe – Edebiyat öğretmenliği ve müdürlüklerde bulunmuş, Tokat Ziraat Fakültesi’nde Türk Dili okutmanlığı,  İnönü Üniversitesi’nde Personel Dairesi Başkanlığı, Halk Edebiyatı Öğretim Görevliliği yapmış, doktorasını Fırat Üniversitesi’nde yaptıktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi bölümünü kurup 2012’de yaş haddinden emekli olmuştur. 52 kitap yayınlamış, hakkında iki kitap yapılmış,TRT Belgesel Kanalı bir saatlik belgesel çekip yayınlamıştır. 1966’da Halkevi Hikaye Yazma birincilik ödülü, 1982’de MEB Öğretmen konulu şiir yarışması ikincilik ödülü, 1985’te Tercüman Gazetesi Büyük Şiir Yarışması  ikincilik ödülü, 1986’da Sabri Akay Şiir Yarışması ikincilik ödülü, 1988’de Yunus Emre Şiir Yarışması Birincilik Ödülü, 1994’te İznik Şiir Yarışması Birincilik Ödülü, 2019’da Türk Folkloruna Hizmet Ödülü gibi pek çok ödül almış, şiirleri Türkiye’de saygın dergilerin çoğunda yer almıştır.

 

Muhammed Sinan Kökçü

1981’de Tokat Erbaa’da doğmuş,  2006 yılından beri memur olarak çalışmaktadır. Edebiyat, fotoğraf ve sinema ile yakından ilgilenen şairin, 2015 yılında Mat Yayınları’ndan Merhem Dersem Çık isimli şiir kitabı yayınlanmıştır. Şiirleri, Teferrüc, Aydos, Çare, Edebiyat Ortamı gibi edebiyat dergilerinde yayımlanmıştır.

 

Mustafa Uçurum

Tokat doğumlu olup Cumhuriyet Üniversitesi TDE Bölümü mezunudur. Martı ve Yitik Düşler Edebiyat dergisini, daha sonra Tokat merkezli Polemik dergisini çıkartmıştır.

Şiir ve yazıları; Dergâh, Yediiklim, Hece, Hece Öykü, Yolcu, Türk Dili, Karabatak, Türk Edebiyatı, Aşkar, Sabit Fikir, Ayasofya, Cins, Nihayet, Muhit, Yitiksöz gibi dergilerde yayımlanıştır.  20 kadar çeşitli alanlarda kitapları yayınlanan Mustafa Uçurum,

Şairin Aynası kitabı ile TYB 2018 deneme ödülünü, TÜRDEB tarafından 2020 yılı Dergi Dostu Yazar Ödülü’nü ve Mavikuş Medya’dan 2024 şiir ödülünü almıştır.